Spis nu lige brød til!

Ja, jeg ved godt at brød og kulhydrater er so last year, men her i husstanden ryger der altså stadig hvede og stivelse igennem systemerne.

Hvis ikke jeg har andet at se til, kan jeg sagtens piske sådan en E-numre-paranoia-stemning op, og så bliver der banket en home-made dej sammen, som kan stå og passe sig selv.

Kom det her i:

en gnalling gær, sån en tommelfingernegls-størrelse, hvis gnalling er for upræcist for dig

en tsk salt

en lidt større tsk honning, som skal være stue-blød eller flydende

ca. ½ liter lunken vand

ca. 100 gram havregryn

ca. 400 gram hvedemel

Sådan gør du: (Måske. Hvis ikke du selv finder en anden måde at gøre det på)

Gnallingen i en skål, saltet oven på gnallingen og så bruger du skeen med honningen, til at røre gæren og saltet flydende. Vand på, til det er blandet helt og saltet opløst.

Havregryn i og mel i, røre, røre.

Dejen bliver IKKE fast og rund og ælte-med-hænder-lækker, den bliver splattet og smattet og vil bare gerne stå i fred i skålen.

Viskestykke over skålen, over i skammekrogen med den.

Så kan den stå der og tænke over tingene en 5-8-12 timer, alt efter hvornår du er klar til næste fase.

Nu kan du gøre to ting. Lave boller eller et brød.

Bollerne laver du, ved at varme ovnen op til 190 grader og skyde en plade med ske-klatter af dejen ind i 20 minutter.

Brødet kan du lave, ved at enten tage en alm. brødform, smøre formen og bage det i ca. 40 minutter.

Du kan få et mere luftigt og saftigt brød, ved at gøre sådan her:

Varm ovnen op til 210 grader, og mens ovnen varmer sætter du en römertop, stegeso eller gryde (som kan tåle ovn sælf.) uden låg ind i den. Når ovnen så er varm, tager du fadet/gryden ud, hælder l-a-n-g-s-o-m-t dejen ned i den sydende varme, putter låg på og i ovnen med det.

Efter ca. 20 minutter tages låget af, og varmen sættes ned til 190 grader. Brødet bages færdigt i ca. 15 minutter.

Uhm.

Det kan varieres i uendelige retninger, hvis du får lyst til at eksperimentere med det. Olie, krydderier, andre melsorter, bare kast dig ud i det. Inspirationen er herfra.

Reklamer

2 thoughts on “Spis nu lige brød til!

    • Det SKAL du prøve, Lisbet. Det bliver max læks!
      Og så skal du prøve en variation, hvor du drysser flagesalt, god olivenolie og rosmarin hen over toppen. Jeg SIR dig, det er savl!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s